Kilpailuraportti, Drifting-SM 2012 R1, Ahvenisto

Driftingiä ajetaan vihdoin Suomessa omassa SM-mestaruussarjassa vuonna 2012. Ennakkomaistiaisia nykyisestä saatiin vuonna 2011 FPDA:n järjestämän yhden "kerrasta poikki" -kilpailun periaatteella. Silloin halutun tittelin ajoi nimiinsä Tapio Murtoo. Nyttemmin hallitseva mestari on myynyt kalustonsa eteenpäin. Tapsa toki nähtiin kauden avauskilpailussa mukana, mutta toimien totutusta poiketen aputuomarin tehtävissä. SM-sarjaan on ilmoittautunut yhteensä 38 kuljettajaa ja avauskilpailuun starttasi 23 kuljettajaa. Iso osa kuljettajista siis puuttui ja tekniikkamurheetkin kiusasivat pitkän talven jälkeen.

Ahvenistolla päivä alkoi sateisena aamuna. Jo edellisiltana olivat muutamat kuljettajat saapunutkin paikalle. Säätiedotuksia luettiin ja seurattiin silmätarkkana loppujen kuljettajien valuessa pikkuhiljaa varikolle, valmistautuen kilpailuun. Toiveet olivat kaikilla korkealla, että sää kirkastuisi päivän mittaan. Ilmaston herra ei armoa juuri tuntenut joten kilpailu vedettiin pääasiassa kokonaan sateisessa ja kosteassa säässä. Välillä kuitenkin oli jopa pientä kuivumistakin havaittavissa. Sää ei kuitenkaan ollut este hienolle avauskilpailulle ja hommat saatiinkin hyvin käyntiin ilmoittautumisien ja katsastusten merkeissä. Tuomarit pitivät alustavan kokouksensa ja kilpailijat kutsuttiin kuljettajakokoukseen. Niinkuin arvata saattaa, pientä jännitystä oli kuljettajien katseissa havaittavissa kun taivaalta sataa märkää. Ahveniston ratahan on aina ollut haastava ja pitkän talven jälkeen ensimmäinen kilpailu toi vielä oman jännityselementtinsä kuvioihin.

Ratahan koostui lähtökiihdytyksestä, loivasti oikealle ylämäkeen kaartuvasta ykkösmutkasta (klippi 1), josta hevosenkengän mallisesti mutka jatkuu alamäkeen missä sijaitsi (klippi 2), jatkuen loivasti vasemmalle taittuvaan kakkosmutkaan (clipping-point 3) sekä päättyen erittäin tiukasti oikealle kaartuvaan mutkaan (klippi 4). Teräskaiteet radan reunoilla eivät antaneet virheille paljoa tilaa. Kuljettajat jaettiin kolmeen ryhmään A, B ja C. Harjoitukset aloitettiin luonnollisesti järjestyksessä ryhmä A, B sekä viimeisenä C. Harjoituksissa aluksi vaikutti, että lähes kaikilla kuljettajilla olisi ranteet aivan jäässä, veden päällä luistelu haastavalla radalla ajaminen näytti todella vaikealta. Mutta kun alkukankeus alkoi hellittämään ja ranteet saatiin sulamaan, alkoivat kilpurit menemään jokaisella enemmän ja vähemmän poikittain. VIP kyydityksissä / vapaissa harjoituksissa kaikki kuljettajat hakivat ajolinjojaan ahkerasti ja mitä pitemmälle päivää päästiin sen lujempaa vedettiin. Oman haasteensa tässä kohtaa teki se, että ajoittaisesta auringonpaisteesta, sekä sateen taukoamisesta johtuen rata näytti kuivumisen merkkejä. Savuakin oli jo havaittavissa. Kuljettajat eivät kalustoaan hirveästi säästelleet ja Taistelu SM mestaruudesta oli alkanut!!

Lounastauon jälkeen taivas jälleen repesi ja lajitteluajot ajettiin märällä radalla. Lajittelun ykköseksi ajoi Henri Haanpää varmoin ottein ottaen 88,5 pistettä ensimmäisestä vedosta, sekä vielä parantaen 94,5 pistettä toisesta vedosta. Lajitteluvedot tekivät selväksi sen, että Haanpää on sinut radan kanssa. Toiseksi ajoi Mikko Viitala Arto "Leiska" Leinosen selostaessa seuraavin sanoin: "Kyllä vanha kettu vielä osaa, ei Mikko vanha ole mutta aloittanut hirmu nuorena", ottaen 85,0 pistettä. Kolmanneksi itsensä nosti Yli-Sipilä Eero varmoin ottein, 78,5 pistettä. Sateinen keli sekä märkä rata tarjosivat huomattavan haasteen kuljettajille, spinnauksilta ei vältytty ja tekniikkamurheitakin oli havaittavissa. Lopulta kuitenkin 14 Kuljettajaa selvittivät itsensä kaavioon.

Kilpailu jatkui siis TOP:16 kaaviolla.

Haanpää ja Viitala selvittivät keskeytyksien ja nollasuoritusten kautta itsensä vapaalipuilla TOP:8

-Ensimmäisestä parista Kivi vs Pihlava jatkoi Kivi pistein 15-11

-Toisesta parista Kivimäki vs Ranta-Knuuttila jatkoi Ranta-Knuuttila niin ikään pistein 15-11

-Kolmannesta parista Pesonen vs Manninen jatkoi Pesonen pistein 9-6 Mannisen spinnattua.

-Neljännestä parista Pöytälaakso vs Vikman jatkoi Pöytälaakso pistein 10-7 molempien spinnattua.

-Viidennestä parista Yli-Sipilä vs Määttälä jatkoi niukasti Määttälä pistein 15-14

-Kuudennesta parista Kosunen vs Yli-Knuuttila jatkoi Kosunen pistein 16-7, Yli-Knuuttilan lipsautettua hieman kaiteeseen.

TOP:8

-Ensimmäinen pari Haanpää vs Kivi jatkoi Haanpää 18-14

-Toinen pari Pesonen vs Ranta-Knuuttila jatkoi Ranta-Knuuttila. Toinen veto ajettiin uudestaan koska Tuomaristo ei ollut yksimielinen radan lopussa tapahtuneesta tilanteesta

-Kolmas pari Viitala vs Pöytälaakso jatkoi Viitala pistein 14-9 Pöytälaakso pyörähti ekavedossa viimeisen klipin eteen.

-Neljäs pari Kosunen vs Määttälä jatkoi Kosunen pistein 15-12

TOP:4

Top:4 päästiinkin ajamaan ilman sadetta ja ratakin alkoi hiljalleen kuivua!

-Haanpää vs Ranta-Knuuttila jatkoi todella hurjaan hurmokseen päässyt Haanpää pistein 15-0 Ranta-Knuuttilan spinnattua molemmat vedot radan loppu päässä nurmikolle.

-Viitala vs Kosunen jatkoi myös hurmokseen päässyt Kosunen pistein 16-10

Näin vuoden 2012 SM-sarjan avauskilpailun finaalissa kohtaavat Harri Kosunen ja Henri Haanpää, pronssin kohtalosta kisaavat Mikko Viitala ja Ranta-Knuuttila

Pronssitaistossa pidemmän korren veti Ranta-Knuuttila pistein 8-7

Finaalissa olikin Trilleriä alusta loppuun saakka! Molemmilla oli hienoa ajamista ja pientä lipsumista mikä johti siihen että että otettiin OMT!! ja taistelu jatkui tasaisena loppuun saakka. Voiton nappasi kuitenkin nimiinsä Henri Haanpää pistein 17-15!

Ensimmäiset SM pisteet ovat siis saatu jaettua ja seuraavan kerran Drifting SM-Sarjan toinen osakilpailu ajetaan Virtasalmen Motoparkin Moottoriradalla 26.5. Rataprofiili löytyykin tällä kertaa ihan jostain muualta kuin sieltä, missä se on aiemmin totuttu näkemään. Tätä ei kannata jättää näkemättä!! Tervetuloa kaikki mukaan!!